Breaking News
Loading...
dilluns, 28 de gener de 2013

Info Post
L'expectació sobre la hibernació de la marmota és màxima als Estats Units i al Canadà cada 2 de febrer, quan s'hi celebra el Dia de la Marmota o Groundhog Day
  
El dia 2 de febrer de cada any els nord-americans
celebren el Dia de la Marmota.
Segons la creença, si el dia està ennuvolat i la marmota en sortir del cau no es veu la seva pròpia ombra, es queda a fora i la primavera començarà aviat. No obstant, si ho fa en un dia assolellat i es veu l'ombra, tornarà de nou al cau i l'hivern durarà sis setmanes més!

Festes i costums tradicionals a banda, algunes aus volen a llocs càlids per escapar de l'hivern, però altres homeoterms o 'animals de sang calenta' com més aus i mamífers no marxen. 

Els animals homeoterms són aquells que són capaços de mantenir la seva temperatura corporal dins uns nivells aproximadament constants, independentment de la temperatura de l'ambient. 

És per això que alguns d'ells, quan en aquesta època el menjar és escàs i les temperatures cauen en picat, entren en un somni profund anomenat hibernació per sobreviure.  S'hi preparen fabricant un niu o cau on dormir i menjant molt a la tardor per emmagatzemar el màxim de greix al cos. Durant la hibernació el cos disminueix la temperatura i la respiració s'alenteix, reduint la despesa energètica perquè els animals puguin viure tot l'hivern del seu greix corporal


Depenent de l'animal la hibernació pot durar des d'uns quants dies fins a setmanes o, fins i tot, mesos!

Els mamífers que hibernen tenen dos tipus de greix: el blanc, que els permet emmagatzemar energia com a aïllament, i el marró, que es forma al voltant dels òrgans que més el necessiten (cor, cervell i pulmons) i que es crema per tal d'obtenir-ne energia i generar prou calor per mantenir la vida.

Hi ha alguns vertebrats i invertebrats (i tant terrestres com aquàtics!) que entren en un estat similar d'inactivitat que s'activa en temps de calor i l'aridesa com les de l'estiu per tal d'evitar les altes temperatures i el risc de dessecament: l'estivació.

fet per Pipistrellus

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada